روایت آقای مددی‌فرد از زنجیره پشم و کرک گوسفندی | قسمت سوم مصاحبه

دستگاه حلاجی

قسمت سوم مصاحبه با آقای مددی فرد

اینجا می‌بایست خاطره‌ای را بازگو نمایم و فیلمی را به شما معرفی کنم، اگر مایل بودید آن را ملاحظه فرمایید: “بانوی سردار”.فیلم “بانوی سردار” که مربوط به منطقه چهارمحال و بختیاری است، بخشی از تاریخ ایران را به تصویر می‌کشد. توصیه می‌شود حتماً این فیلم را تماشا کنید. این سریال که توسط تلویزیون ساخته شده، بسیار جذاب بود. داستان آن درباره زنی است که از خانواده‌های متمول (ارباب) بوده، اما انقلابی و در برابر دولت ایستادگی می‌کرده است. گمان می‌کنم این اتفاق در زمان مظفرالدین شاه رخ داده باشد. ایشان به همراه فرزندانش در بیابان در حال حرکت بوده‌اند و شب را در محلی به سر می‌برند. سپس گرگ‌ها حمله می‌کنند. وی سلاح نداشته و کسی نیز همراهش نبوده است. دو پسرش را در نمدی می‌پوشاند و به آن‌ها می‌گوید: “به هیچ وجه از نمد خارج نشوید، زیرا گرگ نمی‌تواند با دندان‌هایش نمد را سوراخ کند.” نمد این خاصیت را دارد. توصیه می‌شود این فیلم را ببینید. سریال بسیار زیبایی است. “بانوی سردار” یا اگر مایل نبودید، با جستجوی نام “بی‌بی مریم” که در چهارمحال بسیار معروف است، می‌توانید آن را بیابید. او شخصیتی بسیار عجیب و غریب بوده است و در نهایت نیز پسرانش اعدام شدند.

این نمد صنعتی را مشاهده کردیم که اگر آن را نازک کنیم، به نمادی تبدیل می‌شود که برای لحاف و تشک مناسب است. ما آن را در پنج، شش یا هشت لایه برای تشک و دو لایه برای لحاف تولید کرده‌ایم.

 نمونه‌های آن را اینجا نیز دارم که اگر مایل بودید، به شما نشان دهم. یا مثلاً لحاف کرسی؛ شاید شما جوان باشید و ندانید، اما اگر از پدر و مادر یا پدربزرگ و مادربزرگ خود بپرسید، متوجه می‌شوید که در گذشته لحاف‌ها به قدری سنگین بودند که اصلاً نمی‌شد آن‌ها را جابجا کرد. اما اکنون طوری آن‌ها را ساخته‌اند که می‌توان آن‌ها را در ماشین لباسشویی شست. نه خراب می‌شود و نه مشکلی برایشان پیش می‌آید. من خودم به یاد دارم، یا شاید همین الان نیز مشاهده کرده باشید، تشک‌هایی که از پنبه ساخته می‌شوند، هر دو سه سال یک بار آن‌ها را بیرون می‌آورند، حلاجی می‌کنند و دوباره سر جای خود قرار می‌دهند. این کار هم در پشم گوسفند و هم در پنبه که اکنون موجود است، انجام می‌شود. در صورتی که اکنون لحاف‌ها را طوری ساخته‌اند که می‌توان کل لحاف را در ماشین شست و هیچ آسیبی نمی‌بیند. دوباره آن را بیرون می‌آورید و استفاده می‌کنید؛ نه گلوله گلوله می‌شود و نه مشکلی برایش پیش می‌آید.خب، پس به دنبال این افتادیم که از این نمدها در راستای لحاف و تشک نیز استفاده کنیم.

در این مسیر، به تدریج بر دامنه محصولات ما افزوده شد، به طوری که اکنون حدود ۹۴ نوع، یا حتی می‌توانم بگویم بیشتر، ۹۸ کالای مختلف از پشم گوسفند تولید می‌کنیم. اگر بخواهیم آن‌ها را برشمریم، شامل لباس آتش‌نشانی، لباس‌هایی که در خانه استفاده می‌شود، جوراب و بسیاری موارد دیگر می‌باشند.

در گام نهایی، که به قول معروف انتهای زنجیره تولید ماست، اگر بخواهیم توضیح دهیم، این انتهای زنجیره به ابتدای زنجیره متصل است؛ ابتدای زنجیره همان “لانولین” است که از شستشوی پشم و از پساب آن استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، چربی‌ای که بر روی آب باقی می‌ماند، گرفته می‌شود و به “لانولین” تبدیل می‌گردد. یعنی در اصل، در گام اول، گام نهایی ما را تکمیل می‌کند که همان “لانولین” است. دقت فرمودید؟خب، ما به دنبال این بودیم و مشاهده کردیم که در ایران اصلاً تولید آن وجود ندارد. همه وارداتی از چین و هند است. کشورهایی مانند آلمان و فرانسه برای خودشان تولید می‌کنند، اما ایران از چین و هند واردات دارد. حال، تفسیری که آقایانی که از آن‌ها خرید کردیم، بیان داشتند این بود که حتی ۵۰ درصد این پارافین است. دقت کردید؟ گفتم ۵۰ درصد این پارافینی که به قول معروف به ما می‌اندازند. خب، ما به دنبال ساخت و تولید آن رفتیم. مشاهده کردیم که در کشور اصلاً وجود ندارد. اکنون یک اعتبار در مقیاس آزمایشگاهی تولید کرده‌ایم. این نمونه مقیاس آزمایشگاهی آن است که تولید کرده‌ایم، اما هنوز به مقیاس کارخانه‌ای و تولید انبوه نرسیده‌ایم.

البته به دنبال آن هستیم و یک اعتبار نیز برای آن در نظر گرفته‌ایم. با گروه‌های دانش‌بنیان صحبت کرده‌ایم که اگر امکان‌پذیر باشد، این عزیزان برای ما کار را انجام دهند. این شرکت دانش‌بنیان که با آن صحبت کرده‌ایم در تبریز است و این کار را انجام می‌دهد.در این مسیر، با افراد زیادی آشنا شدیم که اکنون گمان می‌کنم می‌بایست آن‌ها را در فرصت‌های دیگر به شما معرفی کنم. به عنوان مثال، در شهرکرد با خانمی به نام خانم خورشیدی آشنا شدیم. ایشان سه بار به عنوان کارآفرین نمونه در زمینه فرش در کشور انتخاب شده‌اند. همچنین، سه بار به صورت خصوصی به ملاقات مقام معظم رهبری رفته و از ایشان هدیه و انگشتر دریافت کرده‌اند. ایشان بانویی بسیار سرشناس هستند که فرش‌های معروف چهارمحال و بختیاری را تولید می‌کنند.

 ما در چهارمحال و بختیاری فرش‌های معروف بسیار زیادی داریم که زمانی به قول معروف بسیار صادر می‌شدند، اما متأسفانه اکنون با وضعیت فعلی کشور، صادرات آن‌ها کاهش یافته است. این خانم فعالیت خوبی دارد و حتی مقاله‌ای نیز به شما داده است. فیلم “بی‌بی بافت” اکنون از تلویزیون در حال پخش است. نمی‌دانم دیده‌اید یا خیر. اگر خواستید فیلم‌های قدیمی را ببینید، “آتش و باد” را تماشا کنید. فرش “بی‌بی بافت” در آنجا هست که آن مرد انگلیسی به خاطرش ۶ سکه طلا داد، اما در نهایت به آن نرسید و در آخر نیز آن را آتش زدند.ببینید، من فیلم‌های تاریخی را زیاد می‌بینم. در این گونه فیلم‌ها، چنین مواردی زیاد است. همین “بی‌بی بافت” که شما اکنون مثلاً می‌گویید این خانم در مقاله است، یعنی من در تلویزیون و در تاریخمان دیده‌ام که وجود دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *