نحوه نوشتن بیزینس پلن در 9 مرحله ساده را در این مطلب به شما آموزش خواهیم داد. همانطور که میدانید یک بیزینس پلن عالی به شما کمک می کند که مسیر حرکتی کسب و کار خود را شناسایی کنید همینطور باید بدانید چگونه به سمت اهداف بلند مدت و میان مدت خود حرکت کنید. این طرح به شما کمک می کند که موانعی که بر سر راه شما قرار دارد را به خوبی شناسایی کنید و در نهایت برای رفع آنها برنامه ریزی کنید. زمانی که یاد بگیریم چگونه بیزینس پلن بنویسیم می توانیم شرکت یا مجموعه خود را در مسیر دوام، ماندگاری و سود دهی قرار دهیم. بسیاری از افراد از نحوه نوشتن بیزینس پلن اطلاعاتی ندارند و کسب و کار خود را بدون بیزینس پلن شروع می کنند چرا که هیچ الزامی برای داشتن آن وجود ندارد اما افراد موفق حتما یک طرح جامع آماده می کنند.
بیزینس پلن چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد نحوه نوشتن بیزینس پلن صحبت کنیم و آن را طی 89 مرحله به شما آموزش دهیم لازم است که بدانیم بیزینس پلن چیست؟ یک بیزینس پلن موفق در واقع یک طرح کامل و یک چشم انداز از کاری است که شرکت قرار است انجام دهد. تمامی جزئیات و تمامی مسیری که شرکت باید در آن قدم بگذارد و تمامی اهدافی که قرار است به آنها برسد، نحوه فروش و نحوه تامین بودجه و سرمایه اولیه همگی به وسیله مشاور اقتصادی در یک بیزینس پلن موفق جای دارد. در این طرح کسب و کار تمامی موانعی که احتمال دارد در مسیر حرکت شرکت ایجاد شود شناسایی می شود و شرکت برای برطرف کردن آنها برنامه ریزی می کند. در واقع اگر به نحوه نوشتن بیزینس پلن مسلط باشیم می توانیم از همین شروع کار برای هر قدم برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم تا شرکت در مسیر موفقیت قرار بگیرد.
بسیاری از افراد سابقه ای ندارند و کسب و کاری را راه اندازی می کنند، اما وقتی نگارش بیزینس پلن را می آموزند می توانند بدون توجه به سابقه و تجربه خود را در شرایط بسیار ایده آلی قرار دهند و به سمت موفقیت حرکت کنند. شاید در ابتدا برای کسانی که سابقه ای در زمینه راه اندازی و مدیریت کسب و کار ندارند همه چیز دشوارتر و پیچیده تر به نظر برسد. امور مالی و مالیاتی، فروش و بازاریابی، تیم سازی و بسیاری موارد دیگر می تواند به صورت کلی افراد و راه اندازان یک مجموعه را با چالش روبرو کند، اما اگر کارآفرینی که این تجارت را آغاز کرده است با یک بیزینس پلن موفق وارد کار شود، می تواند بسیاری از این مواردی که در ابتدا پیچیده به نظر می رسد را به آسانی مدیریت کند. اگرچه نحوه نوشتن بیزینس پلن دشوار به نظر می رسد اما ما با ارائه 9 مرحله ساده به شما کمک می کنیم که بتوانید به راحتی طرح کسب و کار متناسب با نوع کار خود و همچنین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود را تهیه کرده و بر اساس آن نسبت به اداره کلی مجموعه خود اقدام کنید.
چرا باید نگارش بیزینس پلن را بیاموزیم؟
در ابتدا برای سرمایه گذارانی که می خواهند در یک تجارتی سرمایه گذاری کنند و یا موسساتی که می خواهند به یک کسب و کاری وام دهند، به یک بیزینس پلن نیاز دارند. اما امروزه حتی در صورتی که نیازی به وام نداریم می توانید نحوه نوشتن بیزینس پلن را بیاموزید و یک بیزینس پلن موفق برای خود داشته باشید.
برنامه ریزی به صورت استراتژیک
در واقع نگارش بیزینس پلن به شما کمک می کند ایده های خود را شفاف سازی کرده و به سمت تامین منابع مالی برای شروع کسب و کار خود حرکت کنید.
ارزیابی ایده ها
امکان دارد شما چند ایده برای کسب و کار خود داشته باشید. اگر نحوه نوشتن بیزینس پلن را بدانید می توانید برای هر ایده خود یک بیزینس پلن طراحی کنید و این کار موجب می شود بدانید کدام طرح در شرایط بهتری قرار دارد و شما می توانید انرژی خود را تنها بر روی ایده ای متمرکز کنید که برای شما منفعت بیشتری به همراه دارد.
برای راه اندازی کسب و کارهای کوچک می توانید از خدمات مشاوره کسب و کار کوچک بهره مند شوید.
پژوهش
برای نگارش بیزینس پلن باید بر روی مشتریان و رقبای خود تحقیق کنید. اطلاعاتی که به دست می آورید به شما در تعیین استراتژی مسیر کمک می کند.
استخدام
شما اگر در مراحل اولیه رشد خود هستید و نحوه نوشتن بیزینس پلن را می دانید، می توانید به کمک یک بیزینس پلن موفق انتقال دیدگاه های خود به نیروی های استخدامی جدید را سرعت بخشیده و اعتماد به نفس آنها را افزایش دهید.
شراکت
امکان دارد شما بخواهید با شرکت یا مجموعه از شرکت ها در مسیر کسب و کار خود شریک شوید. اگر یک بیزینس پلن موفق داشته باشید می توانید به راحتی چشم اندازهای خود را در اختیار آنها قرار داده و به آنها برای شناخت بیشتر شما کمک کنید.
مسابقات
برای افرادی که نحوه نوشتن بیزینس پلن را می دانند، مسابقات نگارش بیزینس پلن زیادی برگزار می شود که به نویسندگان جوایزی مانند مدارک مربیگری، تامین مالی و یا شرایط سرمایه گذاری اعطا می کنند. برای یافتن این مسابقات باید در اینترنت جستجو کنید. شرکت در این مسابقات و به اشتراک گذاشتن ایده های خود برای نگارش بیزینس پلن و دیدن ایده های دیگران در نوشتن بیزینس پلن می تواند به شما کمک کند تا شما در مسیر درست قدم بردارید و ایده های خود را ارزیابی کرده و یا با ایده های دیگران در این خصوص آشنا شوید.
فرمت های یک بیزینس پلن موفق
اگر به نحوه نوشتن بیزینس پلن مسلط شوید می توانید طرح تجاری خود را در یک یا چند صفحه طراحی کنید که می تواند شامل جداول و نمودارهای مختلفی باشد. هدف از نگارش بیزینس پلن این است که بتوانید به خوانندگان طرح تجاری خود اطلاعات مربوط به شرکت را به سریعترین شکل ممکن ارائه دهید تا بتوانند در مدت زمانی کوتاه همه چیز را در مورد شما و کسب و کار شما بدانند. در ادامه برخی از انواع بیزینس پلن ها را به شما معرفی خواهیم کرد که می تواند مطابق به تجارتی باشد که شما دارید.
بیزینس پلن سنتی
نحوه نوشتن بیزینس پلن به روش سنتی یکی از رایج ترین انواع نگارش بیزینس پلن ها می باشد که دارای پیچیدگی های خاص خود است. نوشتن این طرح کسب و کار زمان بر بوده و می تواند تا ده ها صفحه هم باشد. این طرح همه جزئیات را به صورت نوشتاری در خود جای می دهد.
بیزینس پلن لاغر
نمونه کوچکتری از بیزینس پلن سنتی می باشد که تنها شامل اطلاعات بسیار مهم و ضروری یک مجموعه یا یک شرکت می باشد. معمولا از این طرح برای استخدام های جدید یا رسیدن به اهدافی خاص مانند اصلاح طرح های موجود استفاده می شود.
بیزینس پلن غیر انتفاعی
معمولا کسانی که نحوه نوشتن بیزینس پلن را به خوبی می دانند از این طرح ها برای مجموعه هایی استفاده می کنند که در حوزه عمومی فعالیت دارند و تمامی فعالیت های آنها مربوط به امور اجتماعی می شود. تمامی بخش های یک طرح سنتی در این طرح هم وجود دارد به اضافه اینکه میزان تاثیر گذاری شرکت در اجتماع را هم بیان می کند.. از همین رو افراد زیادی می توانند در این طرح سرمایه گذاری کرده و برای منافع اجتماعی مبالغی را به شرکت اهدا کنند.
بهره مندی از مشاور راه اندازی کسب و کار به بیزینس شما سرعت خواهد بخشید.
چگونه بیزینس پلن بنویسیم؟
- تهیه یک خلاصه اجرایی
- توصیف شرکت
- انجام تحلیل بازار
- مشخص کردن سازمان و مدیران
- فهرست کردن محصولات و یا خدمات
- تقسیم بندی مشتریان
- تعریف برنامه های بازاریابی
- ارائه یک برنامه عملیات و حمل و نقل
- تهیه یک برنامه مالی
شما تا قبل از مسلط شدن به نحوه نوشتن بیزینس پلن می توانید از یک الگوی رایگان استفاده کنید و تمامی اطلاعات خود را از طریق این الگوها در اختیار خوانندگان قرار دهید تا با کسب و کار و تجارت شما به درستی آشنا شوند.
در اولین قدم باید نحوه نوشتن بیزینس پلن را بیاموزید و سعی کنید تمامی مواردی که مهم هستند را در این طرح قرار دهید. شما می توانید یک طرح کلی را در الگوی خالی که دانلود کرده اید قرار دهید و تمامی مواردی که باید به صورت کلی به معرفی شما می پردازد را در آن مطرح کنید. زمانی که طرح کلی خود را آماده کردید زمان آن رسیده که طرح خود را به صورت کامل تکمیل کرده و به اصطلاح طرح خود را پر کنید. برای این کار باید از تمامی دستورالعمل های ذیل پیروی کرده و آنها را انجام دهید.
تهیه یک خلاصه اجرایی برای بیزینس پلن خود
یکی از مهمترین و حیاتی ترین بخش هایی که باید در یک طرح تجاری وجود داشته باشد یک خلاصه اجرایی خوب است. برای اینکه به خوبی با نحوه نوشتن بیزینس پلن آشنا باشید باید بدانید این بخش آخرین بخشی است که نوشته می شود، اما در ابتدا قرار می گیرد. افرادی که زمانی محدود دارند می توانند با مطالعه آن اطلاعات جامعی را به دست آورند. سعی کنید برای ترغیب افراد به خواندن تمام طرح، نکات کلیدی مهم را در خلاصه اجرایی برجسته کنید.
سعی کنید خلاصه اجرایی خود را در یک صفحه قرار دهید آنهایی که هنوز با نحوه نوشتن بیزینس پلن آشنایی ندارند شاید به نظرشان این کار کمی دشوار و استرس زا باشد، اما باید بدانید که چنین کاری غیر ممکن نیست. خلاصه اجرایی بیزینس پلن شما باید شامل موارد ذیل باشد:
- ارائه مفهوم کسب و کارتان و اینکه قرار است چه کاری انجام دهید.
- تعیین اهداف و چشم اندازهای کسب و کار
- ارائه توضیحاتی در مورد تمایز خدمات و محصولات شما
- مشخص کردن بازار هدف
- نقشه بازاریابی
- وضعیت مالی فعلی
- پیش بینی درآمدی
- میزان سرمایه مورد نیاز
توصیف شرکت خود در بیزینس پلن
زمانی که به نحوه نوشتن بیزینس پلن مسلط شدید می توانید در این بخش به درستی دو سوال را مطرح کرده و به آنها پاسخ دهید. اینکه شما که هستید و می خواهید چه کاری را انجام دهید. پاسخ به این سوال مطرح کننده این است که شما چرا در تجارت هستید؟ چرا متفاوت از رقبای خود هستید؟ چه چیزی برای خود دارید و چرا دیگران با سرمایه گذاری در تجارت شما سود خوبی بدست خواهند آورد؟ نوشتن این موارد برای شما بسیار مفید است حتی اگر تنها کسی که این طرح را می خواند خود شما باشید.
در صورتی که به نحوه نوشتن بیزینس پلن مسلط شوید می توانید با نوشتن این طرح و این بخش خودتان با برخی از جنبه های نا ملموس تر تجارت خود آشنا شده و آنها را روی کاغذ بیاورید. در ادامه برخی از مواردی که باید در توصیف شرکت خود بیاورید را معرفی می کنیم:
- معرفی ساختار کسب و کار و تجارتی که دارید
- مدل کسب و کاری که دارید
- صنعتی که در آن هستید
- چشم اندازها، ارزش ها و ماموریت های شما
- اطلاعات کلی در مورد تاریخچه کسب و کار شما
- اهداف کوتاه مدت و بلند مدت
- معرفی تیم شما از جمله پرسنل و میزان حقوق و دستمزد آنها
برخی از این موارد بسیار ساده به نظر می رسد به حدی که با خود می گویید با خواندن این بخش نحوه نوشتن بیزینس پلن را آموختم اما در حقیقت این طور نیست چرا که برخی از موارد مانند تعیین اهداف و چشم اندازها بسیار تخصصی تر و پیچیده تر هستند و نیاز به یک تدوین استراتژی کسب و کار دارید همچنین شما برای اینکه به خوبی آنها را در طرح خود قرار دهید باید زمان بیشتری را به فکر کردن بگذرانید و تمامی مسیر رسیدن به چشم اندازهای خود را در ذهن مرور کنید.
چرا شما در این تجارت وجود دارید و از تجارت چه می خواهید؟
یکی از مزایای تسلط به نحوه نوشتن بیزینس پلن این است که در این مرحله به فلسفه وجودی خود فکر می کنید و به این می اندیشید که چرا وجود دارید و می خواهید در قبال تمامی افرادی که در برابر آنها پاسخگو هستید چه کاری را انجام دهید. باید در نظر بگیرید که چگونه می خواهید با آنها تجارت کنید. در زمان تهیه این لیست تمامی ارزش های شما مشخص می شود. وقتی ارزش های خود را شناختید می توانید یک بیانیه ماموریت برای خود بنویسید. در اینجا باید به خوبی توضیح دهید که چرا کسب و کار شما وجود دارد و هنر تسلط به نحوه نوشتن بیزینس پلن موجب می شود که این کار را تنها در یک جمله بیان کنید.
حالا که چشم انداز خود را می دانید فکر می کنید کسب و کار شما چه تاثیری بر جهان دارد؟
شما باید برای اینکه تاثیر خود را بیان کنید، از عبارات مدعایی استفاده کنید یعنی بگویید که ما “خواهیم کرد” این یکی از کلیدی ترین نکات در نحوه نوشتن بیزینس پلن می باشد. شما باید به کمک این جمله بیانیه ای برای چشم انداز خود بنویسید که بر خلاف بیانیه ماموریت می تواند بیشتر از یک جمله باشد. اما باید توجه داشته باشید که نباید بیش از سه جمله آن را ادامه دهید چرا که بیانیه شما باید مختصر و مفید باشد.
در نهایت نما کلی شرکت شما باید شامل تمامی اهداف بلند مدت و کوتاه مدت شما باشد. تمامی اهدافی که به عنوان کوتاه مدت تعریف می کنید نباید بیش از یک سال رسیدن به آنها برای شما زمان بر باشد و باید در عرض یک سال و یا کمتر قابل دستیابی باشد. اهداف بلند مدت شما هم باید در مدت یک تا پنج سال قابل دسترسی باشد.
مرحله تجزیه و تحلیل بازار
اینکه چه کسب و کاری را شروع می کنید اهمیتی ندارد، آنچه مهم است این است که بازاری که در آن فعالیت می کنید می تواند منجر به شکست تجارت شما و یا موفقیت تجارت شما شود. باید بازار مناسبی را برای خود تعریف کنید بازاری که در آن مشتریان زیادی وجود دارند که همگی محصول شما را درک کرده و به آن نیاز دارند. به این ترتیب می توانید موفقیت خود را شروع کنید. اگر بازار خود را اشتباه انتخاب کنید در همان شروع کار با شکست مواجه خواهید شد.
بدون توجه به اینکه کسی بیزینس پلن شما را می خواند یا نه بازار خود را تحلیل کنید
شما باید بدون توجه به اینکه چه کسی بیزینس پلن شما را می خواند یا نمی خواند، تجزیه و تحلیل بازار را در نگارش بیزینس پلن خود جای دهید. این کار برای شما مفید است و می تواند به شما کمک کند تا مسیر خود را در بازاری که قرار است به آن ورود کنید شناسایی کنید. در نحوه نوشتن بیزینس پلن نباید فراموش کنید که این بخش برای شما بیش از سرمایه گذاران و یا افرادی که می خواهید استخدام کنید مهم می باشد.
دکتر میر مهیار میرصالح پور دارای سال ها تجربه در امر مشاوره کسب و کارهای اینترنتی
بازار بالقوه شما تا چه اندازه بزرگ است؟
بازار بالقوه در واقع تخمینی از این است که چه تعدا مشتری در حال حاضر در این بازار به محصولات و یا خدمات شما نیاز دارند. اگرچه در این مرحله امکان دارد که اعداد شما را شگفت زده کنند و یا به هیجان بیاورند اما باید به صورت مستقل از اعداد بازار خود را تجزیه و تحلیل کنید. برای اینکه بتوانید در نحوه نوشتن بیزینس پلن در بخش تعیین بازار موفق باشید نیاز است که چند نکته مهم را در نظر داشته باشید که می تواند برای شما بسیار مهم باشد این نکات عبارت اند از:
- درک مشخصات مشتری ایده آل: اگر محدوده سنی مشخصی را در نظر دارید می توانید به تغییراتی که در چند سال گذشته در این سنین اتفاق افتاده است توجه کنید.
- تحقیق درباره روند و مسیر تغییر صنعت: اگر محصول شما به بازنشستگان مرتبط است باید سعی کنید وضعیت آنها را در پنج سال گذشته بررسی کرده و ارزیابی کنید تعداد آنها در پنج سال آینده چقدر خواهد شد. اگر می خواهید محصولاتی مربوط به تناسب اندام ارائه دهید باید وضعیت افراد را در ثبت نام در کلاس های تناسب اندام مورد بررسی قرار دهید تا میزان اهمیت آنها به تناسب اندام خودشان را بدانید.
- حدس های آگاهانه بزنید: امکان ندارد که حدس هایی که می زنید دقیق باشد اما می توانید بر پای اطلاعاتی که به دست آورده اید حدس هایی بزنید که آگاهانه تر بوده و به واقعیت نزدیک تر می باشد.
نکته: شما می توانید به منابع معتبر دولتی برای دستیابی به برخی از داده های مورد نیاز خود سر بزنید. برای مثال از سایت های آماری دولتی که دقیق و قابل اعتماد هستند استفاده کنید و یا اینکه به سراغ نمودارهای مجموعه های مختلفی که پذیرای مشتریان شما هستند بروید.
- تولید محصول شما چگونه و در کجا انجام می شود و شما تامین کنندگان مواد اولیه خود را چگونه و از کجا پیدا می کنید.
- آیا محصولات خود را تولید می کنید، آنها را می سازید، عمده فروشی یا خرده فروشی می کنید؟
- تولید محصولات و ارسال آنها به شما چقدر طول می کشد؟
- در صورت افزایش غیر منتظره تقاضا چه راهکارهایی دارید؟
- آیا نیازی هست که یک فضای خرده فروشی مجزا هم داشته باشید؟
- آیا نیازی هست که فروش فیزیکی داشته باشید؟ کجا؟
- برای راه اندازی تجارت خود به چه ابزاری نیاز دارید؟
- آیا نیاز به انبار داری برای محصولات خود دارید؟
در این بخش اگر شما بر نحوه نوشتن بیزینس پلن مسلط باشید و تمامی امور نگرش بیزینس پلن را به خوبی بدانید بخشی است که به مخاطب شما این امکان را می دهد که میزان درک شما از شرایط تامین محصولات را متوجه شود. به این ترتیب مخاطب می داند که شما برای تمامی موارد برنامه ریزی کرده اید و زنجیره تامین خود را از همان ابتدا تا انتهایی که به دست مشتری برسد در برنامه خود قرار داده اید و تمامی مواردی غیر قابل پیش بینی مانند تقاضای زیاد و نحوه مدیریت آنها را هم پیش بینی کرده و برای آن برنامه ریزی دارید.
تهیه یک برنامه مالی
اینکه ایده شما چقدر جذاب است چندان تفاوتی ندارد، آنچه که مهم است این است که کسب و کار شما دوام داشته باشد. چرا که اگر شما نوآورانه ترین محصولات و خدمات را هم ارائه دهید ولی دوامی نداشته باشید و مردم نسبت به ماندگاری و دوام شما هیچ اطمینانی نداشته باشند احتمالا شما شکست خواهید خورد. به همین دلیل باید یک برنامه جامع مالی را در نظر داشته باشید. این برنامه مالی باعث می شود شما تمامی موارد را مورد بررسی قرار دهید و بودجه خود را به صورت هوشمندانه ای به بخش های مختلف اختصاص دهید.
سخن پایانی
در نهایت باید بدانید که نحوه نوشتن بیزینس پلن در 9 مرحله به این ترتیب می باشد. شما می توانید به کمک این 9 مرحله و بررسی هر یک از این موارد شرایطی را برای خود فراهم کنید که کار خود را در آینده تا حدودی پیش بینی کنید. اگر شما بتوانید به خوبی آینده کسب و کار خود را پیش بینی کنید و اهداف خود را در نظر بگیرید و برای رسیدن به آنها برنامه ریزی کنید می توانید از مشکلاتی که در آینده برای شما پیش می آید با خبر شده و برای رفع آنها اقدام کنید.
بدون دیدگاه